BAHAN A
1/2 Cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula pasir ...kurang manis 3/4 cawan
6 cawan santan drp 1 biji kelapa
1 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam halus
Bahan B
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan gula pasir... kurangkan 1 3/4 cawan
8 cawan air daun pandan (6-8 helai daun pandan diblend)
1 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam halus
* untuk kurangkan gula atau kurangkan manis
atau gunakan gula kastor
Cara membuatnya
1. Campurkan bahan A dan B ke dalam periuk yang berasingan
2. Masakkan bahan dalam kedua-dua periuk di atas api , kacau sehingga
mendidih dengan kedua-dua belah tangan , tangan kiri periuk A dan
tangan kanan periuk B, perlahankan api.
3. Angkat apabila mendidih, sediakan loyang , sendukkan berselang seli A
dan B sehingga habis.
4. Biarkan beku, masukkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan setelah
semalam.
Tepung kacang hijau harganya RM7.50
selang-selikan bahan A berwarna putih kerana bersantan, bahan B hijau kerana daun pandan
Untuk kurangkan manis gunakan gula castor