Wednesday, October 22, 2014

KUIH TAKO ( PUDING TEPUNG KACANG HJAU)

Kuih Tako  (Puding kacang hijau)

BAHAN A
1/2 Cawan tepung kacang hijau
1 cawan gula pasir ...kurang manis 3/4 cawan
6 cawan santan drp 1 biji kelapa
1 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam halus


Bahan B
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan gula pasir... kurangkan 1  3/4 cawan
8 cawan air daun pandan  (6-8 helai daun pandan diblend)
1 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam halus

* untuk kurangkan gula atau  kurangkan manis
   atau gunakan gula kastor

Cara membuatnya

1.   Campurkan bahan A dan B ke dalam periuk yang berasingan

2.   Masakkan bahan  dalam kedua-dua periuk di atas api  , kacau sehingga 
      mendidih dengan kedua-dua belah tangan , tangan kiri periuk A dan         
      tangan       kanan periuk B, perlahankan api.

3.   Angkat apabila mendidih, sediakan loyang , sendukkan berselang seli A     
       dan B sehingga habis.

4.    Biarkan beku, masukkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan setelah 
       semalam.
Tepung kacang hijau harganya RM7.50

   selang-selikan bahan A berwarna putih kerana bersantan, bahan B hijau kerana daun pandan

Untuk kurangkan manis gunakan gula castor

Selamat mencuba....tepung kacang hijau berwarna putih....hanya terdapat di Pulau Pinang...kedai bahan-bahan buat kuih di pekan Kepala Batas, Seberang Perai ,Pulau Pinang.      

2 comments:

  1. Tambah pewarna hijau apple lebih menarik.

    ReplyDelete
  2. Saya pernah buat tp. Sama banyak tepung dan cecair utk kedua bahagian A dan B

    ReplyDelete