Tuesday, May 28, 2013

Sambal kering

Kalau malas nak masak atau  turun ke dapur selalu, buatlah sambal kering,  Sambal kering ini nak buat pun bukanlah mudah. Berjam-jam nak jadi sampai kering, salah-salah hangus, siapa rajin nak  menunggu !
   Sudah lama aku tidak buat sambal kering ini.  Seingat aku, semasa aku duduk asrama , aku rajin buat sambal kering ini kerana di asrama tahu-tahulah lauknya bukanlah sedap. Kekadang kuahnya cair kekadang hanyir terutama ikan yang dimasak berkawah-kawah.
  Ikan bilis ini aku beli semasa sebelum balik ke sini, beli di Tawau. Cili pula ku blender sahaja sehingga hancur.  Ada orang blender cili, biji cili timbul, tetapi aku rebus cili dan blender hingga biji cili hancur kerana berbahaya nanti dek kerana biji cili terkena apendiks pula .  Ikan bilis pula mestilah digoreng garing-garing.  Aku guna bawang besar dan bawang putih dikisar kasar dan digoreng hingga garing baru masukkan cili yang dicampur sedikit belacan dan goreng cili tersebut hingga garing.  Agak-gak cili dah garing ,baru masukkan ikan bilis.  Jangan terlalu awal masukkan ikan bilis kerana ikan bilis itu akan lemau (tidak garing) .  Cili dan ikan bilis agak-agak sepadan - jangan pula terlalu banyak ikan bilis sedang cili keringnya sedikit.
 
Sambal ini boleh disimpan lama selagi tidak berkulat. Labih sedap kalau dimakan dengan nasi yang masih panas dan sesuai untuk dibawa berkelah atau  perjalanan yang jauh.

No comments:

Post a Comment